İtalyan usulü Elmalı Anneanne Turtası

Geçtiğimiz haftasonu her zamankinden yoğun geçti bizim evde.. Biricik ikizim Eda ile candostlarımız Baran ve Özlem bizi ziyarete Amsterdam’a geldiler. Misafirlerimiz gelmeden önce yaşadığımız ortalık toplama telaşının yanı sıra bir de mutfaktaki hünerlerimizi sergileme heyecanı sardı bizi.. Ne yapmalı, ne pişirmeliydik? Şöyle akıllarda ve damaklarda iz bırakacak bir yemek seçmeliydik.. Başladık en favori yemeklerimizi gözden geçirmeye.
Blogumuzu takip edenler bilirler, bizim çok sevdiğimiz bir yemektir “Çok lezzetli susamlı tavuk kanatları”. Uzak doğu soslarıyla bezenmiş bu enfes yemeğin yanına bir de fırında patates ve yeşil salatayı servis yaptık mı tamamdır, misafirlerimizin parmaklarını yemeleri garanti :-)
Eveeet hem pratik hem de süper lezzetli ana yemeğimizi seçmiştik, peki ardından tatlı ne yiyecektik? Şöyle bir hafızamızı yokladım, geçtiğimiz sene Amsterdam’da bir İtalyan yemek kursunda öğrendiğimiz Elmalı Anneanne Turtası geldi aklıma.. Kursta çok tatlı, tonton bir İtalyan bayan aşçı eşliğinde yemekleri yaptık. Anlattığına göre bu turtayı da küçük bir kızken anneannesinden öğrenmiş ve o yüzden ismini anneannemin elmallı turtası koymuş.
Bu İtalyan yemek kursunu Hakan’ın işyerinden arkadaşı Gül ayarlamıştı hepimiz için.. Kimimiz neredeyse bir aşçı profesyonelliğinde kimimiz ise tamamen amatör ruhuyla kollarını sıvamış, hep beraber yemekleri ve tatlıyı yapmış, sonra da bir güzel yemiştik. İşte bu kursta öğrendiğimiz elmalı turtayı yapacaktım, bu sefer tek başıma :)
İtalyan usulü Elmalı Anneanne Turtasının bildiğimiz elmalı turtadan farkı, içindeki hafif ekşi tadı veren hamuruna ilave ettiğimiz limon rendesi ve bu ekşi tadı dengeleyen kayısı reçeli.. Ayrıca klasik elmalı turtanın üzeri hamurdan şeritlerle kapatılırken, bu tarifte elmaların üzeri açık kalıyor ve en üste kayısı reçeli sürülerek turta bir güzel parlatılıyor..
Sonuç mu? Evet Elmalı Anneanne Turtası yapma görevini başarıyla tamamladım. Daha turta fırından çıkar çıkmaz kokusuyla bizi mest etti! Hatta Özlem dayanamayıp ucundan ufak bir parçayı, ben fotoğrafını çekemeden kemirivermiş :) Bakınız resim 1A..

Şimdi sıra bu tarifi merak eden herkesle paylaşmaya geldi.. Belki bir gün sizin de canınız elmalı turta çeker de damağınıza renk katabiliriz diye!
Bu arada değinmeden edemeyeceğim. Hollanda deyince aklımıza gelen ilk şey değildir belki elma ama Hollanda elmalı turtanın anavatanı sanki.. Her gittiğiniz cafede mutlaka bulursunuz bir elmalı turta. Özellikle bir cafe var ki Amsterdam’da, harika klasik usul elmalı turta yapıyor! Eğer bu taraflara yolunuz düşerse Winkel43‘e uğrayıp bu turtayı denemenizi şiddetle tavsiye ederim.. Tabii benim yaptığım turtanın eline su dökemez, orası başka :)
Elmalı AnneanneTurtası için Malzemeler
Hamur için
270 gr un (2 su bardağı),
150 gr şeker (3/4 su bardağı),
125 gr tereyağı,
1 paket kabartma tozu,
1 yumurta,
2 yumurta sarısı,
1 limon kabuğu rendesi

İç malzemesi
180 gr kayısı reçeli (az tatlı),
 3 orta boy elma,
1 yemek kaşığı şeker,
limon suyu
Ekstra
Pişmiş turtanın üstüne sürmek için 100 gr kayısı reçeli
Hazırlanışı
İlk önce hamur malzemelerini karıştırıp hamuru hazırlıyoruz, nemli bir tülbente sarıp 30dk buzdolabında bekletiyoruz.
Biz bu arada 2 elmanın kabuklarını soyup ince ince dilimliyoruz. 1 elmayı da kabuklarıyla dilimliyoruz. Üstlerine elmalar kararmasın diye limon suyu ve bir çorba kaşığı şekeri koyup marine ediyoruz (10dk).
Buzdolabından hamuru alıp 28cm çapındaki fırın tepsisine, fırın kağıdının üzerine seriyoruz. Hamurun üzerine 180 gr kayısı reçelini döküp güzelce yayıyoruz.
Kayısı reçelinin üzerine elmaları en dış sıraya kabuksuzlar gelecek şekilde yan yana kaydırarak çember şeklinde diziyoruz, sonra orta kısmına da kabukluları yine çember şeklinde diziyoruz.
Tepsimizi fırına verip 180 derecede 35-40 dk pişiriyoruz.
Piştikten sonra turtamızı soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca üzerine ısıtılmış 100 gr kayısı reçelini sürüyoruz veee afiyetle yiyoruuuuuz :-)
Sevgiyle yapılmış daha nice turtalara..
S.

5 thoughts on “İtalyan usulü Elmalı Anneanne Turtası

  1. Sedacım cok ozendirici duruyor! ozellikle yaparken cok eglendiginizi dusunuyorum. sen bu sefer pişirme gorevini Hakan dan devir mi aldın:) sevgiler

    • Saol Cihancım! Evet, kurs gerçekten çok keyifliydi, yaptığımız diğer yemekler de güzeldi ama itiraf edeyim menünün en iddialı tarifi buydu bence..
      Bakma, bizim evin usta aşçısı hala Hakan. Kırk yılda bir evde turta yaptım ya şimdi, herkese anlatmazsam olmaz :))
      Sevgiler…

  2. Sanirim yaptigim en guzel tart bu olacak :) Yaptim ama yiyemedim, kesemedim.. arkadaslarimi bekliyorum, tadina bakinca gene yazicam :)

Yorum bırakın