İzlanda – 4: Büyük Final Kuzey Işıkları!

Otobüse döndüğümüzde zaten herkes yemeğini yemişti ve ufak ufak toparlanmaya başlamıştı. Artık zifiri karanlıkta Reykavik’ten önceki son durağımız olan, geceleri de spot ışıklarla aydınlatılan Skogafoss Şelalerine doğru yola çıktık. Şansımıza günlerdir bulutlu olan, hatta az önce bizi yağmur altında bırakan gökyüzü bir anda açmaya başladı. Bir ara otobüsün önünden heyecan dolu bağrışlar işittik. Kuzey Işıkları belirmişti!
Şöförümüz zifiri karanlık yolun kenarında duracak bir yer bulup yanaştı. Kendimizi otobüsten dışarı attığımızda gördüğümüz güzellik karşısında öylece kalakaldık. Sanki yemyeşil ince bir bulut gökyüzünde dansediyordu. Tahmin ettiğimizden çok daha yoğun ve şiddetliydi doğanın bu ışık gösterisi.
 Aurora Borealis de denilen Kuzey Işıkları, güneşin atmosferinin en üst katmanından kopan elektrik yüklü parçacıkların dünyaya doğru gelirken, dünyanın çekim gücünün en yoğun olduğu kutuplara doğru yönelip, dünyanın atmosferinin en üst katındaki atomlarla çarpıştığında oluşan etkileşimin bir sonucuymuş.
Eski çağlarda tanrılardan bir işaret ya da ruhların dansı olarak yorumlanan bu güzelliği görüp de ruhani birşey hissetmemek mümkün değil! Kainat sana selam çakıyor sanki, bak ne kadar şanslısın, benimle tanışma şerefine nail oldun diyor. Kutsanmışlık hissediyorsun, çok şanslı hissediyorsun. İnanılmaz bir duygu.
İlk afallamayı atlatınca, Seda bu anı fotoğraflarda yakalamanın peşine düştü. O da hazırlıksız yakalanmıştı, açıkçası Kuzey Işıklarını bu kadar çarpıcı bir şekilde görebileceğimizi tahmin edememiştik. Nasıl en iyi şekilde fotoğraflanır deneme yanılma yöntemiyle bulduk. Sonuçlar çok güzel oldu. Umarım siz de fotoğrafları beğenirsiniz.
Bu yarım saatlik plansız molada yavaş yavaş kaybolmaya başladı kuzey ışıkları, biz de hala tam kendimize gelememiş oturduk otobüsteki yerlerimize. Skogafoss Şelalelerine varıp, son molamızı verdiğimizde bu büyülü gösteri yeniden başlamasın mı? Hem de bu sefer şelalenin tam üzerinde! Renkler yine çok yoğundu ve bu sefer bir dans ediyor, bir sanki yağmur gibi aşağı doğru süzülüyorlardı. Bir anda kırmızı renkte ışıklar da belirdi. Kırmızı ve yeşil yanyana sadece birkaç saniye görebildik. Daha sonra yine yanlız yeşil ışıklar kaldı gökyüzünde ve birkaç dakika sonra yine yavaş yavaş kayboldular. Şelalenin güzelliğiyle birleşince iyice büyüleyici bir tecrübeye dönüştü bu gece.

_DSC1035 copy

Reykavik’e vardığımızda geceyarısına geliyordu. Otobüs bizi otelimize bırakırken insanlarla ve rehberimizle vedalaştık. Kuzey Işıklarını bir daha hiç göremeyebileceğimiz ihtimali bir anda gözümüzde büyüdü. Bu nurlu ışığın bir gecede müptelası olmuştuk. Arabamıza atlayıp, son bir ümit şehir ışıklarından uzaklara doğru sürdük. İlk gün altın çember sırasında geldiğimiz Þingvellir‘e gelmek üzereydik ki gökyüzü tekrar dile geldi. Arabayı hemen kenera çekip seyre daldık semayı. Soğuktan titreye titreye gece 3’e kadar ışıkların dansını izledik.
_DSC1082 copy
_DSC1087 copy
_DSC1073 copy
Artık bitkin düşünce yarın Amsterdam’a, işimizin başına, fezadan dünyaya geri ineceğimiz aklımıza geldi. Otele dönüp 2-3 saatlik bol rüyalı kısa bir uykuya daldık ve sabah İzlanda’ya veda etmek üzere havaalanının yolunu tuttuk. Bu kadar kısa zamanda bizi bu kadar etkileyen başka bir yer olmamıştı doğrusu. Gökyüzüyle bakıştık, son kez selamlaştık ve uçağımız havalandı.
İzlanda yazısının birinci bölümü için tıklayın: İzlanda – 1 İzlanda’ya Giriş 101…
İzlanda yazısının ikinci bölümü için tıklayın: İzlanda 2 – 
İzlanda yazısının üçüncü bölümü için tıklayın: İzlanda 3 – Güney Sahili ve Buzullar Diyarı Jokulsarlon
Reklam

21 thoughts on “İzlanda – 4: Büyük Final Kuzey Işıkları!

  1. Geri bildirim: İzlanda’ya Giriş 101… | The Kitchen Crashers

  2. Geri bildirim: Buzlar ülkesi İzlanda | Vişne Kiraz

  3. Makaron tarifi bakınırken denk geldim blogunuza, tarifler ayrı gezilip görülen yerler ayrı güzel,içimdeki yazma aşkı kabardı sayenizde:))

  4. Inanamıyorum, bunca yıldır kuzeyde yasayan biri olarak daha bana görünmediler; acaba bakmasını mı bilmiyorum diye düsünmeye basladım. Seçilmis gibi falan hissetse gerek insan kendisini… Harika resimler olmus! Genellikle bu kadar net bir sekilde herkese nasip olmazmıs. Tek kelime ile nefis, nefis -iki oldu, kendimi tutamıyorum- gerçekten nefis resimler!

    • Merhaba Mavi! Belki de tur sırasında şehir ışıklarından çok uzakta olmaktı şansımız. Şehirlerden bu kadar net gözükmüyormuş dediler. Hatta öyle ki biz kuzey ışıklarını görme ihtimalimizi arttırmak için taa aylar önceden ay takvimine bakıp yeni ay dönemine ayarlamıştık gezimizi! Dolunayın aydınlığı bile güçlü gözükmelerini engelliyormuş çünkü. Ama bütün bunlara rağmen inanılmaz şanslıydık gerçekten! Çok teşekkür ederiz güzel yorumlarınız için. Umarız en kısa zamanda size de gösterirler kendilerini!:)

  5. İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabında anlatıldığına göre, her insan şu ya da bu şekilde dünyayı okumalıdır. Kuran’ın kendisi peygamberin dünyayı nasıl okuduğuna bir örnektir ve onun ardında giden herkes, dünyayı onun gibi okuyup şahadetlerini yazmalı ve bunları başkalarına aktarmalıdır. Dünya’ya şahit olmanın yolu ise maceranın kendisinden başka bir şey değildir. Yaşanılanlar, görülenler ve öğrenilenler ne olursa olsun, macera insanoğlu için büyük bir nimettir. Çünkü dünyadaki en büyük mutluluk, bu Dünya’nın şahidi olmaktır. Ve Dünya’nın şahidi olmak en büyük ibadetlerden biridir.

    Siz Dünya’nın şahidi olan insanlarsınız. Ve gördüklerinizi fotoğraflayarak ve yazarak bize aktarıyorsunuz. Puslu Kıtalar Atlası’na göre, ibadet ettiğinizin bilmem farkında mısınız?
    Eğer farkında değilseniz bilmenizi istedim:)

    Ayrıca bir şeyi daha bimenizi isterim, başkalarının bilmem ama benim imanımı tazeliyorsunuz. Şu ışıklar bana göre Yaradan’ın en büyük mucizelerinden biri! Harikulade! Çok teşekkür ederim.

    Sağolun, varolun, her daim dünyanın şahidi olun e mi:)
    Sevgiler.

    • Çok teşekkürler harika yorumunuz için Hayal Kahvem! Gerçekten de farkında değildik:) Ne güzel yazmış İhsan Oktay Anar, bayıldık! İnsan gerçekten de dünyanın güzelliğine şahit oldukça şükrediyor, çok ama çok teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s