Fırında Somon, Brokoli, Patates Graten.. Üstelik Pestolu!

Evde yeni yemek tarifleri denemeyi seviyoruz ama haftaiçleri maalesef fırsat bulamıyoruz, bildiğimiz yemekleri yapıyoruz. Geçtiğimiz pazar günü yeni bir yemek tarifi denemeye karar verdik. Biz somon balığını çok seviyoruz, ve çoğunlukla fırında yapmayı tercih ediyoruz. Genelde tavuk kanatları için kullandığımız sosu somona uygulayıp fırına veriyoruz, yumuşacık ve lezzetli oluyor. Bu sefer farklı bir somon yemeği tarifi denemek için kolları sıvadık. İtalyan Pizza Hamuru videolu tarifimizin çok izlenmesinin ardından fırında somon yemek tarifimizi de videoya çekmeye başladık.

_DSC7830

Muhteşem bir yemek, biz tek seferde tepsinin yarısını iki kişi yedik bitirdik :) Doymamış olsak tamamını da yiyebilirdik, tabii parmaklarımızla birlikte :) Ertesi gün de fırında ısıtarak rahatlıkla yiyebilirsiniz..
Eğer siz de misafirlerinize farklı bir yemek sunmak ya da eşinizi ve çocuklarınızı şaşırtacak lezzette bir yemek hazırlamak istiyorsanız, bu yemeği şiddetle tavsiye ediyoruz.
Videolu Yemek Tarifi
Malzemeler (4-6 kişilik)
1kg patates, soyulmuş
Büyük bir baş brokoli (yaklaşık 480gr), dallarına ayrılmış
400gr kemiksiz derisiz somon
1 yemek kaşığı zeytinyağı
20gr ekmek kırıntısı
4 yemek kaşığı taze rendelenmiş Parmesan (yoksa eski kaşar, ya da sert İzmir tulum peyniri olabilir)
250ml krema
2 yemek kaşığı pesto
4 yemek kaşığı süt
2-3 yemek kaşığı tereyağ, küçük parçalara doğranmış
Deniz tuzu (yoksa normal tuz) ve taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Fırını önceden 200 dereceye ısıtın.
Bir büyük bir tencereye soyulmuş patateslerinizi ve yeterince soğuk suyu koyup haşlayın. Patatesleri içine zorlanmadan bıçağı batırabileceğiniz kıvama gelene kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri süzün ve soğumaya bırakın.
Su ısıtıcınızda yeterince su kaynatıp bir tencereye aktarın, içine dallarına ayırdığınız brokoliyi koyun, biraz tuz ilave edip 3-4 dakika haşlayın. Süzün ve soğumaya bırakın.
Somon fileleri önlü arkalı zeytinyağı ile ovun, ve aluminyum folyo kaplı tepsiye yerleştirin. Biraz tuz serpin ve önceden 200 dereceye ısınmış fırında 12-15 dk pişirin. Fırından aldığınız somon soğuyunca üzerine çatal yardımıyla bastırıp küçük parçalara bölün, içinden çıkabilecek küçük kılçıkları ayırın. Somonu kenara koyun.
Küçük bir kasede ekmek kırıntısını ve 2 kaşık taze çekilmiş Parmesanı karıştırın. İçine tuz ve karabiber koyup kenara ayırın.
Başka bir kasede kremayı ve pestoyu karıştırın. İçine tuz ve karabiber koyup kenara ayırın.
Soğumuş patatesleri ince halkalar halinde doğrayıp, yağlanmış büyük bir fırın tepsisine aynı yükseklikte dizin. Üzerine tuz ve 2 kaşık taze rendelenmiş Parmesanı serpin. Elinizle sütü de serpiştirin. Soğumuş brokolileri de patateslerin üzerine eşit yükseklikte yayın ve biraz tuzlayın. En üste parçalanmış somonu düzgünce yerleştirin.

_DSC7887

_DSC7899
Pesto ve krema karışımını somonun üzerine yayın ve üzerine ekmek kırıntısı ve Parmesan karışımını kaplayın. En üste tereyağı parçacıklarını aralıklarla yerleştirin.
_DSC7909
Isıtılmış fırında üzeri kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar 25-30 dk pişirin. Hemen servis yapın.

_DSC7934

Afiyet olsun :))) Aman parmaklara dikkat!
_DSC7946
Reklam

13 thoughts on “Fırında Somon, Brokoli, Patates Graten.. Üstelik Pestolu!

  1. Sevgili Thekitchencrashers
    Pestolu Somonu gectiğimiz pazar 14 kişilik arkadaş yemegınde
    Denedim ve muhtesem oldu.. 10 uzerınden 10..tamamen
    tarife uydum…davetlilerde bayıldı… bundan daha guzel bir yemek bulamazdım…
    Müthiş oldu, elinize kolunuza ve emeginiz ve zekanıza saglık
    Su ana kadar yaptıgım yemeklerin içinde tek geçiyorum…

  2. Pizza tarifinden sonra bunu da denedim arkadaşlar! Eşimden tam not aldım bu sefer! Pizzada kendimden bişeyler katayım deyip sosla oynamıştım. Bu sefer tarife sadık kaldım! Bu yemekteki handikapları şöyle sıralayabilirim; aslında kolay gibi hele videoyu izleyince güveniniz artıyo, dikkat edilmesi gereken patateslerin iyi kaynaması ama parclanmaması gerek, diğeri de brokolinin dağılmadan ve ağızda kıtır kıtır olmayacak şekilde yemeğe dahil edilebilmesi! Ben başarabildim, herkes rahatlıkla başarır! Ama gerçekten avrupai bi yemek! Paylaşım için teşekkürler!

  3. Değişik bir tarif fakat fazla yağlı olmadı mı? Somon zaten en yağlı balık, siz üzerine zeytinyağı gezdirmişsiniz, krema var bir de tereyağ…Pestoda da yağ vardır. Fakat patates ve brokoliyle beraber fırına atma fikrinizi çok beğendim. Üzerine galeta unu ve rende peynir. Ben sizden esinlenip kafama göre bir tane yapayım bari :D Böyle muhalif konuşmamı umarım yanlış anlamadınız. Blogunuzu çok severek izliyorum. Sevgiler.

  4. Sevgili “The Kitchen Crashers.
    Blog’una misafirliğe geldim. Karnım aç. Somonu kaçırdım galiba. Bu gün ne var?….Kimse yok mu? Hemen mutfağa dalıp bir şeyler hazırlıyayım işten geldiklerinde şaşırsınlar. Buz dolabından yumurta ları alıyorum 6 adet. 5 adetini tezgaha koyuyorum. Yere düşen mendeburu ise faraşla toplayıp temiz kalan yerlerini hemen tavaya yerleştiriyorum. Diğerlerini de kırıp tavaya koyuyorum. Ocağın altını yakıyorum. Siyah dumanlar bana yağ koymam gerektiğini hatırlatıyor. sızma zeytin yağını üzerie gezdirirken niye çatırdıyor tava?. Aman allahım zeytin yağı mısır patlaması gibi yanına aldığı yumurta parçacıklarıyla birlikte zıplıyorlar mutfakta. Ortalık duman dumana. Neyse ki akıl edip yangın sensörünü ıslak bezle kamufle ediyorum. İtfaiye gelip, konu komşuya rezil olmadan sahanda yumurta spesiyalimi bitiriyorum. Tavada kalan bölümün 1/3 ünü hemen oracıkta yiyorum. Kalanı da size….Hehe! Sürpriz yumurta. Ben geeeeldim.:)

    • Sevgili Porof. Zihni Sinir, hosgeldin blogumuza, serefler verdin, sefalar getirdin :) Yumurta macerani kahkahalarla okuduk, kalan yumurtayi da afiyetle yedik, nasil da acikmisiz, ellerine saglik harika olmus! Surprizi iade etmezsek olmaz simdi.. Bir gun bizde size gelip bir proce yaparsak hic sasirma :) Kucak dolusu sevgiler!

  5. Merhabalar,
    “Fırında Somon, Brokoli, Patates Graten.. Üstelik Pestolu!” diye başlığınızı görünce, “ohhhooo, bu yemek beni yorar” diye düşündüm ama videoyu seyredince, o kadar kolay geldi ki anlatamam.
    Çok kolaymış gerçekten! Sadece acaba alüminyum folyo kullanmasam mı diye düşünüyorum.
    Aşçıya akıl vermek gibi olmasın ama yağlı kağıt kullansanız daha sağlıklı olmaz mıydı?
    Ne dersiniz:)

    • Firin kagidi kullanmak gercekten de iyi olabilir Hayal Kahvem! Biz aslinda hep firin kagidi kullaniriz ama bu sefer evde bitmisti ne yazik ki, aluminyum folyoyu bu yuzden kullandik. Ote yandan saglik acisindan bir farki oldugunu sanmiyorum….

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s